2018. április 19., csütörtök

Mi van a fotóstáskámban?

Kedves Grimpix barátom kihívására reagálva én is megnéztem, mi van a fotóstáskámban.
Hát kb. ennyi:




Ez a szokásos terep felszerelésem, az esetek 90 százalékában ezt viszem magammal.

De vegyük sorra:

1. A hátizsák amibe mindez belefér egy Lovepro Versapack 200 AW -  Nagyon jó cucc, alul biztonságos, párnázott rekeszek a technikának, felül egy külön nyitható rész minden egyébnek. Kényelmes, vízmentes, nagyon jól bírja a strapát. Nagyon komoly állványtartó zsebe és pántja van.

2. A gép: Canon 760D. Teszi a dolgát, persze nem profi szinten, csak úgy, ahogyan a kategóriától elvárható.

3. Sigma 17-50/28 optika. Nem rég van meg, eddig jól elvoltam vele.

4. Tokina 11-16/2.8 nagylátószögű optika. Szépen rajzol, szépek a színei, videózásra nagyon jó. Néha elveszti a kapcsolatot a géppel, hibaüzenetet küld, ilyenkor újra kell indítani, de már ezt a fakszniját is megszoktam.

5. Canon EF 70-300/4-5.6 L  IS USM -  Hát igen, ez az egyetlen komolyabb darab az egész cucc között. Csak áradozni tudok róla, mindent tökéletesen csinál. Fókusz, képminőség, stb. stb. Mikor kézbe veszed érzed a minőséget, még mielőtt egyet is exponálnál vele! A fényereje nem túl nagy, de a súlya sem. Jó volna hozzá egy olyan gép, ami kicsit jobban bírja a magasabb ISO értékeket!

Objektívsapkát nem használok már egy jó pár éve, nagyon sok bosszúságom volt miatta, helyette lencsevédő szűrő van minden objektíven.

6. Állványgyűrű a teléhez. Eredeti kínai utángyártott, de működik. A Canon becstelen pénzt kér egy ilyen vasdarabért!

7. Állvány: Manfrotto 290 xtra + MHXPRO-2W videófej. Régebben kisebb, könnyebb állványt használtam, de mostanában ezt hordom, a videózás miatt. A zsákra nagyon jól illik, a terepen kézben vinni sem nagyon kényelmetlen, nagyon profi gumi markolat van rajta. Nagyon szeretem a lábak "rácsattintós" rögzítési módját, nagyon kényelmes és gyors. Teljesen csendben is ki lehet oldani egy kis gyakorlattal. A fej is jól használható, főleg mióta került egy plusz gyorstalp. Egyiket az állványgyűrűn, másikat a vázon tartom, így a leggyorsabban cserélhető.

8. ThinkTank Lens Changer 35 V2.0 objektív tok egy házi készítésű övvel. Mikor kiérek a terepre a 70-300at átteszem ebbe, a hátizsákból nehéz előkotorni, ha sietni kell. A 17-50 is jól elvan benne, kényelmes váltani. Elég sokat mozgok a terepen, gyakran cserélgetem az objektíveket a téma függvényében. Ehhez mérten porosodnak is persze...

9. BlackRapid pánt. Az a féloldalas vállpánt, ha ismeritek. Agyon használtam, de csak a krómozáson látszik, amúgy olyan, mint új korában. Sokkal kényelmesebb a hagyományos nyakpántnál, olyat már nem is használok.

10. Plusz akkuk a géphez, memóriakártyák.

11. Esővédő kendő. Saját konstrukció ez is, a tele is aláfér, azonkívül sok minden egyébre is használható. Nagyobb méretű mikro-szálas törlőkendő. Ezzel törlők mindent a terepen gépet, optikát egyaránt, a szűrők nem érzékenyek, az objektívet magát pedig csak otthon tisztítom.

11. Fejlámpa.

12. Zsebkés, bőr tokban. A nagyon szeretett Opinel no 12.

13. Papír zsebkendő, öngyújtó, müzli-szelet.  Vizet csak komolyabb kiszállásra viszek, a terepen ritkán iszom, télen szinte soha.

14. Simléderes vadász sapka. Nagyon jól bírja a vizet, a szemüveg miatt ajánlatos hordani akkor is, ha csak éppen hogy esik, vagy a fákról csepeg a víz.

15. Kesztyű. A mi vidékünkön elkel szinte egész évben, egy nyári hajnalon is képes megfagyni az ember keze  a gépen, állványon.

16. Nincs ugyan a fotón, de szoktam hordani medveriasztó sprayt is. Mivel hogy nem játék, ugye! S főleg nem az a mindenütt fellelhető rengeteg pásztorkutya, akik az utóbbi időben megkeserítik minden természetjáró életét.


Nagyobb túrákhoz második vázat is szoktam vinni, főleg amiatt, hogy a videózással a 760D mindhárom akkuját le lehet meríteni egyetlen nap alatt is.

 




2 megjegyzés:

  1. Kétszer is említed a videózást, valami neten elérhető cucc? sose láttam videót tőled. Túra alatt kifejezetten fotós túrát értesz? Csak mert írod, h bevált a Black Rapid. Az esővédő kendő az valami drótos cucc, ami alól fotózni is tudsz, vagy csak sima kendő? Régebb láttam kínaiban vakupapucsba tolható kisesernyőt, cuki volt, de nem tudom mennyire hasznos   Memóriát mennyit használsz, vagy inkább milyen százaléka kuka a képeknek? Sorozatolsz, vagy one shot one kill?
    Háááát az opinel számomra mindig talány volt, hogy mitől van kultusza, számomra ez maga az ántibicska  
    És ér meghívni másokat is, hogy terjedjen a lánc   csak a hashtaget ők is tegyék bele, hogy mi is lássuk.

    VálaszTörlés