2010. július 16., péntek

Az elmúlt napokban a havasi pásztoroknál vendégeskedtem. Mivel holnaptól három hétig amúgy sem leszek blogképes, most felrakok erről egy hosszabb sorozatot, néhány néprajzi információval kiegészítve. Sajnos, egy épp letűnni készülő világ képei ezek.
Ég és föld között. Az esztenna (időszakos nyári szállás) a több mint 1400m tengerszint feletti magasságon mintha az eget súrolná.
A juhok éjszakázóhelye.Errefelé kosárnak hívják. Az oldalt látható építmények nem kutyaólak, bár inkább annak tűnnek. Ezeket verebesnek hívják, s a bojtárok ebben alusznak, hogy egész éjjel az állatok mellet lehessenek. Ki van töltve szalmával, elég kényelmes, de nem ajánlom turisztikai célokra, mivel a bennük található rengeteg bolha elviselése nagy gyakorlatot igényel.

A fejőház a hazatérő nyájat várja. Hát nem éppen EU konform higiénia, de attól még a juhtúró s az orda igen finom. S nem is ismerek senkit, aki attól betegedett volna meg.
A medvék és farkasok miatt nincsen esztenna kutya nélkül. Óvatosan bánjunk velük, mert nem éppen házi kedvencek, s az idegeneket nem szívlelik. Az állat nyakában látható valami egy piros bojt, s a rontás ellen védi a viselőjét.

Eltévedt bárány.
A sánta állat elfekszik, lemarad a nyájtól. Ő válik leghamarabb a ragadozók áldozatává.

Kiakasztották a szűrét.
Vajon nem-e innen származik a mondás? Ezeket az állatokat nem a medve ette meg, hanem a pásztorok.

A fazékban azért sokkal jobban mutat a bárány, s a szaga is más! A sör a mi hozzájárulásunk volt a lakomához. A kutyus tisztelettudóan megvárja a sorát.
A pásztorok többnyire szegény és egyszerű emberek. Viszont a vendéget jól tartani kötelezőnek érzik ezen a vidéken, s így muszáj asztalhoz ülni velük. A szárítófára aggatott dolgok a sajtkészítés eszközei. Mivel a tejet nem lehet tartósítani ezek között a körülmények között, azt helyben fel is dolgozzák. A sajtkészítés többnyire éjszaka folyik, akinek ezzel foglalkozik, az nappal alszik, s őrzi az esztennát.

Így néz ki a kaliba belülről. A sarokban, az emelvényen a számadó juhász (bács) fekhelye van. Ma már errefelé is inkább csak a moldvaiak használnak subát, bár igen praktikus és sokoldalú viselet. Ágynemű, párna, esőkabát és bunda is egyben. Az ágy alatt van a lószerszám helye, ez egy drága dolog, és vigyázni kell rá. Érdemes megfigyelni az acél teherautó felniből szabott tűzhelyet, egészen profi darab. A tüzifa is az ágy alatt van, igy éjszaka csak le kel nyúlni egy egy darabért, ha az ember netalán fáznia a suba alatt. A háznak nincsen padlása, sem kéménye, a füst szabadon távozik a tető repedésein át.

Hát szó ami szó, elég kemény az élet idefent. Azért van akinek még itt is jól megy sora. Kérdés, hogy meddig?

Kellemes nyarat mindenkinek!

5 megjegyzés:

  1. igazán különleges világ szép fotókkal elénktárva...
    jó kaland lehetett...

    VálaszTörlés
  2. Egy nagyon szép képes beszámoló az esztenai életről.
    Gondolom, hogy a pásztorról készült képek is láthatóak lesznek.
    Kellemes vakációt!

    VálaszTörlés
  3. Jó sorozat, tetszik!
    Jó pihenést és jó fotózást!

    VálaszTörlés
  4. Nagyon kellemes iromány, jó fotókkal fűszerezve.:-)

    VálaszTörlés