2012. január 25., szerda

Nem fotó, paranoia!

Gyerekek, titeket nem nyugtalanít ez új tendencia? Engem egyre jobban!

Megkérdezett-e engem valaki arról, hogy mi a véleményem az általam használt sokféle internetes szolgáltatás összefűzéséről? Mert ha igen, akkor nagyon tapintatosan tette, mivel hogy észre sem vettem. Nekem csak az tűnik fel, hogy a Google profilomhoz kapcsolva szép lassan összegyűl egy csomó adat rólam. „Megjegyezzük azoknak a személyeknek a kapcsolattartási adatait, akikkel meg szeretne osztani valamit” – mondják. De jó nekem! Aztán : “Fiókok létrehozása és az azokba történő belépés előtt a Google a visszaélések elkerülése érdekében kérheti a felhasználókat a személyazonosságuk igazolására. A telefonon történő személyazonosság-igazolás kérése hatékony módszer arra, hogy távol tartsuk a spamküldőket a rendszereinktől S persze arra is, hogy az eddig függetlennek hitt mobil beszélgetéseimet is integráják a rendszerbe. S aztán egyetlen klikkel ki lehet majd listázni az összes olyan személy adatait, akikkel valaha is kapcsolatba léptem. S persze azt is, hogy mi volt a kommunikáció tartalma. S akkor a Facebook-os testvérekről még nem is beszéltem! Megkérdeztem néhány általam ismert Facebook “júzert”, használta-e a profilja adatvédelmi beállításait valaha is? Legtöbbjük nem is tudta, hogy van ilyen! Az a vicc, hogy valahol mélyen elrejtve megadják a lehetőségét annak is, hogy ne lépjünk be a rendszerbe, de csak a nagyon tudatos, nagyon paranoiás egyének élnek vele. Legtöbbünket nem izgat különösebben ez az egész. Egyenlőre….

Én még értem az elmúlt rendszert. Akkor azzal bosszantottuk egymást, hogy kiről mekkora az iratcsomó odabent. Te csak hallgass, neked már öt kilós a “doszárod”! Innentől kilobyte-ban számolunk majd?

3 megjegyzés:

  1. :) Nem csak majd, hanem MÁR!
    Fotós album-oldalak, fórumok, blogok is használják a gúgli térképet, hallám, melyik vőgybe s milyen patak mellett lax. Aztán az ilyen fiók, olyan fiókba való regisztráláskor (frímél, juhhú s akármelyik) nemcsak a neved, születési adataid, meg irányítószámod is kérik, hanem azt is, hogy honnan netezel s mennyit, mi az érdeklődési köröd, dolgozol-e s hol, s még hogy ott es mit csinálsz? Meleg vagy, vagy csak langyos (fészbuk pölö). No és telefonról szoktál netezni? S mennyi is a számod, addsza meg hamar!? Ja, és kikkel es barátkozol te?
    S szépen mindezt bemondjuk tiszta magunktól!
    Na megyek is, s szétnézek az iviven. Vajon hányas cipőméretet is adtam meg...? (S hány új fürdőszobás képet tettek fel újonnan az ismik? :)

    VálaszTörlés
  2. Igazatok van, de hát mit csináljunk modernizálódunk, na... Én eddig nagy problémát nem csináltam abból, hogy az adataimat tudják. Pár reklám e-mailen kívül amit olvasatlanul küldök a kukába eddig más káros hatását nem vettem észre.
    De ha visszatekintünk az időben láthatjuk, hogy az autó felfedezése előtt nem voltak autóbalesetek, az elektromos áram felfedezése előtt nem kaptak áramütést stb... Mindennek megvan a jó és rossz oldala is.

    VálaszTörlés
  3. nos, ez ellen az egyedüli ellenszer ha nem kapcsoljuk be a gépet és nem telefonálunk, de a gond csak ott van, hogy ha valaki mélyre akar ásni az információink után nincsen szüksége sem fészbukra sem a mobil számunkra, úgyhogy menekvés nincs, esetleg ha kiköltözünk szibéria közepébe de az sem garancia, hogy egy 'freak' fotós lencsevégre kap és yeti címen el nem ad valamelyik magazinnak. ez nem más mint a korlátlan információ, hozzáférhetőség, és a mindent lehet ára... sajnos vagy nem, nemtom.

    VálaszTörlés