2012. május 13., vasárnap

Fészekkamera - Etetés

Na, itt a felvétel az egyik etetésről. Reggel 8-kor készült, a szülők már túl vannak a kora reggeli nagy rohamon, a kicsik mind megkapták az első adagjaikat, viszonylag jóllakottak. A mama még beléjük tömködi az utolsó falatokat, aztán visszaül rájuk, kicsit pihenni és melengetni őket. Érdekes megfigyelni, amikor csökken a tátogtatás, egy "csirik" szerű hanggal megkérdezi, ki éhes még. Ettől a társaság rögtön újra nyitja a csőrét.


Javítottam a rendszeren a tegnapi bejegyzés óta,  a világítás kapott egy profi diffúzort, így sokkal egyenletesebb lett. Már úgy értem, a működése profi, a kivitele sokkal kevésbé. Egyszerűen ráhúztam a LED egységre egy félbevágott fehér műanyag filmesdobozt!

PS: Eddig azt hittem, ez az én végtelenül leleményes agyam egyedi felfedezése, most meg látom ám a neten, hogy már másnak is eszébe jutott: Lásd itt! Na nem baj, legfeljebb nem fogom szabadalmaztatni, de attól még jól működik!


6 megjegyzés:

  1. Fészekalj a javából! :) Izgalmas kérdés, hogy hány fióka kelt ki, és hányat tudnak majd felnevelni ezek a szorgos kis madarak... Nagyon sok csőrike nyílik a mama hívó hangjára! Még a fészek aljában is csőrfélét láttam mocorogni. Csak akkor kezdenek el kotlani, ha már az utolsó tojást is letojta, hogy lehetőleg egy napon keljenek, hogy az utolsó fiókák is elég erősek legyenek az élelmet kérni a nagyobbakhoz viszonyítva?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem az utolsó tojás után, de nem is az elsőnél! Általában 1-2 nappal az utolsó tojás lerakása előtt kezdenek kotlani, így van néhány fióka, aki kicsit kisebb mint a többiek. Ha jó az év, ezek is sikeresen kirepülnek. Sok ragadozó madárnál az első tojás után azonnal megkezdődik a kotlás, a fiókák különböző kora garantálja azt, hogy legalább a legerősebbeknek jut élelem a nehezebb időszakokban is. Kegyetlenül céltudatos tud lenni néha a természet!

      Törlés
  2. Van itt tátogtatás rendesen.:-) Úgy számoltam nyolcan biztos vannak, de lehet annál több is. Érdekes kérdés amit Gabi feltett.

    VálaszTörlés
  3. Ez nem is Pip show, hanem pipi show! Nagyon jó felvételek, ritkán láttam ehhez hasonlót.

    VálaszTörlés