2012. október 1., hétfő

Repültem a köd fölött - I flew over the fog


Van úgy az ember életében, hogy szerencséje van. Ennek a ritka jelenségnek köszönhetően alkalmam nyílt egy sétarepülésen részt venni az Orange Romania hőlégballonján. Mint ahogy eddig már több alkalommal, a csíki időjárás most is elrontotta kicsit a szórakozásunkat, de azért mégiscsak érdekes volt az egész, így megosztom veletek is az élményt.

A földön a hőlégballon nem annyira szép látvány, nem is beszélve arról, mennyit kell húzni-vonni, míg egyáltalán hozzá lehet fogni a felfúvásához. 

Én sem tudtam, hogy nem egyenesen meleg levegővel töltik fel, hanem egy egyszerű benzinmotoros ventilátorral.


Csak miután félig megtelt a ballon, akkor melegítik fel  a benn lévő levegőt a gázfúvókával, ami meglepően hamar a saját lábára állítja a felszerelést.


Ilyenformán.



Aztán mire eddig eljutottunk, olyan szépséges köd kerekedett, hogy a felszállás lehetősége is kérdésessé vált.   

Aztán mégiscsak sikerült felszállni. 

Hős kapitányunk feszülten figyelte a tájat, nem-e kerül elénk, alánk valami villanyvezeték, egyéb akadály, amiből baj lehetne.
Nagyjából ennyi látszott a Csíki-medencéből. Nem is erőltettük túl sokáig, amikor kicsit kitisztult alattunk, leereszkedtünk a földre
 

A segédek éppen a fekvő óriással küszködnek a ködben.

Minket pedig, az első repülésünk alkalmából lovaggá ütnek és megkeresztelnek tűzzel, földel és vízzel. Mindenki kapott repülős nevet is, s ha azt a következő repülésen nem tudja újra elmondani, akkor ő fizeti az áldomást. 














12 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. "Csíkpálfalvi Szabó Szilárd, a ködös bércek fotósa" :D

      Törlés
  2. Az a fránya köd... De így legalább szép, egységes hátteret kapott a Narancs :)
    Milyen érzés volt madarak közt szállni? :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon jó! A repülőgépekben azt nem szeretem, hogy zajosak és felkavarodik tőlük a gyomrom. Ez pedig csendes és olyan finoman száll, hogy még a pezsgő sem locsogna ki a pohárból! Már ha valakinek arra volna gusztusa, hogy pezsgőzzön odafent.

      Törlés
  3. De jó neked, megpróbáltam volna én is!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Némi fejtörés után én is arra a következtetésre jutottam, hogy nem hagyhatom ki!

      Törlés
    2. Na jó, de ez csak így működik, hogy eldöntöm? Mert akkor én máris döntöttem, mikor szállhatok fel? :) De tényleg, sétareptetnek is, vagy spéci ismeretség kell?

      Törlés
    3. Az elején kihangsúlyoztam a szerencse szerepét ebben a dologban:
      http://www.orange.ro/abonamente-de-voce/castiga-un-zbor-cu-balonul-ro.html

      Törlés
    4. Amúgy lehet magánúton is repülni, ha az embernek van egy útja Bukarestbe és van némi kis pénze is erre a célra:
      http://www.johnbalon.ro/

      Törlés
    5. Hát ez most felkerült a bakancslistára :)

      Törlés
  4. Ezt én is szívesen kipróbálnám! A köd ellenére gondolom nagy élmény lehetett. Nekem is tetszik a köd felett lebegő ballont ábrázoló kép, de a többi is.:-)

    VálaszTörlés
  5. A 8. képen: a légballon árnyéka rávetült a ködre? Nekem erről, nagyon messziről egy Bodor Ádám szövegrész jutott eszembe. Muszáj volt megnéznem: "... de amint a felkelő nap végigsütött az ormokon, váratlanul az egész vonulat az ónos eső távozó felhőjére vetült, Géza Hutira óriásira nőtt árnyalakjával. Szárnyaló léptekkel suhant a hegygerinc fölött... Felhők ragadták el őket Ukrajna felé." Persze, a te képeid, a köd ellenére, úgymond felhőtlenek. A szöveg egy tragikus és kilátástalan világ megrázó szépségeivel terhes. A már-már irreálisan, nem evilágian megjelenő árnykép keltette bennem a déja vu érzést, ami, valljuk be, mindig szép és félelmetes egyszerre.

    VálaszTörlés