2013. június 9., vasárnap

Gyurgyalagéknál - Bee-eaters

Az idén is meglátogattam a telepüket. Ők megvannak, viszont partifecske alig-alig mozog a bányában, ami nagyon elkeserítő! 30-50 pár eddig minden évben volt itt.




3 megjegyzés:

  1. Szépek. Rég töröm a fejem én is, hogy a mi környékünkön hol lehet ilyen madár. Vízparton kell keresni vagy máshol is előfordulhatnak ahol ilyen lazább szerkezetű falat találnak?

    VálaszTörlés
  2. Nem kötődnek a vízhez egyáltalán, kimondottan csak a laza, ásható talaj a fontos nekik, homok, vulkáni hamu, stb., amibe bele tudják vájni a néha 1 méter mély üreget. Ha a part nem omlik le néha, vagy a homokbányászat nem ontja le, a fal elhasználódik, nem lehet benne új üregeket készíteni. Ezért jobban szeretik az aktív bányákat, vagy az olyan folyópartokat, ahol rendszeresen mossa alá a víz a falat. Szükség esetén ferdén beásnak a teljesen vízszintes talajba is, de ez ritka. Sajnos Zetelaka környékén nem tudok egy telepet sem, de biztosan van több helyen. A homokbányákat és a folyópartot kell végignézni! Sajnos a Nagyküküllő partja a legtöbb helyen kavics, ami nem igazán jó nekik!

    VálaszTörlés