2013. augusztus 19., hétfő

A zsákmány - The Prey


A szakemberek tudják, a tövisszúró gébics (Lanius collurio) étlapján a rovarok mellett gerincesek is előfordulnak, igaz jóval kisebb arányban. Egyes vidékeken és főleg az esősebb, hűvösebb napokon ez az arány 25% köré is felmehet, de általában jóval kevesebb. A gerinces zsákmányállatok kb. 85%-a kistestű rágcsáló, de megfognak még gyíkokat, békákat és néha kisebb énekesmadarakat is. Ezt csak azért mondom, hogy eltudjátok képzelni, mekkora szerencse kell ahhoz, hogy épp akkor történjen madár zsákmányolás, mikor az ember a közelben van és van is a keze ügyében egy 2mp alatt üzemkész állapotban hozható fotómasina, a megfelelő telével szerelve. Szóval mákom volt!
A képen a tövisszúró gébics egy fiatal partifecskét (Riparia riparia) ejtett el, rögtön a kirepülés után a homokfal közvetlen közelében. Sosem láttam ilyet, mindig foglalkoztatott, vajon miként szállítja az ilyen nagy testű zsákmányt, lévén, hogy nincsenek igazi ragadozó karmai. A képen éppen az látszik, hogy a fecskét a földről a csőrével fogva emelte fel, de rögtön fogást is vett rajta a karmaival, mint a rendes ragadozó madarak, s csőrét nem használta a továbbiakban.

Néhány tanács a fotóstársaknak, azért, hogy hasonló helyzetben ennél jobb, több felvételt készíthessenek. (utólag már én is okos vagyok alapon!)

1. Ha lesben ülünk az autónkban, az összes ablakot teljesen engedjük le, minden irányba, ne csak arra felé, ahonnan az akciót várjuk és távolítsunk el minden akadályt ami a "kilövést" gátolhatná.
2. Figyeljünk a madarak vészjelzéseire! Ha a vészjelzést felismertük ne csak az ég felé pislogjunk, hanem közvetlenül a kocsink mellé a földre is!
3. Akár milyen drámai kép tárul a szemünk elé, ne tegyünk hirtelen mozdulatokat, a gép célra fordítása érdekében a gerincünket a lehető legóvatosabb mozdulattal csavarjuk kb. tíz centivel tovább, mint ahogy az csavarodni képes, hogy el ne riasszuk a modellt!
4. Az akció után adjunk magunknak legalább 15 perc gondolkodási időt, annak konstatálására, hogy igaz ugyan, hogy elsz....tunk egy hatalmas lehetőséget, de azért mégiscsak maradtunk valamivel!  
     
      

4 megjegyzés:

  1. Nagyon tetszik a hármas tanács, csak még gyakorolni kell erőst :) A négyes az már profin működik az utolsó vesszőig! :D
    Igen, láttam mér én is olyan képet, hogy szabályosan felnyársalta a kismadarat egy istentelen tüskére és ott pózolt mellette a gébics. Én csak egy szerencsétlen gilisztát láttam ahogy szakszerűen kinyuvasztja és elhelyezi a hecserli bokor ágára :)
    Igencsak szerencsés voltál ebben az esetben, és ügyes is! Gratula!

    VálaszTörlés
  2. Hát igen, könnyű azt mondani. De én úgy vagyok az ilyen váratlanul jött, de megörökítésre érdemes helyzetekkel, hogy csak tátom a szám nagy meglepve és meresztem a szemem de exponálni elfelejtek...:-) Ha várom az akciót akkor természetesen hamar reagálok.
    Te ügyes voltál mert legalább elmenőben lekaptad a gébicset a zsákmányával. Az idén én is fotóztam tövisszúrót amint egy rózsabokron ülve vadászott a nagy zöld sáskákra és mellette a tüskékre már volt felszúrva áldozat. Csak elég messze volt, nem lessátorban voltam, és nem lettek "szalonképes" fotók.

    VálaszTörlés
  3. Borzasztó nehéz lehet egy ilyen pillanatot igazán jól elkapni. Mert hiába vagy ott, azt már nem tudod befolyásolni, hogy éppen milyen szögből érkezik a madár és hogy egyáltalán elég közel tudsz-e kerülni (hogy sok más buktatóról ne beszéljünk). Még sosem próbálkoztam természetfotóval, nem az én műfajom, de az biztos, hogy nagy türelem, kitartás, hozzáértés, és sok munka kell hozzá. Javaslataid is éppen ezt érzékeltetik.

    VálaszTörlés